Première stress

Column Tooske Ragas, oktober 2017
 

Première stress

'On your feet' ging in première. Gloria en Emilio Estefan zouden er zelf ook bij zijn. 'Gloria wie?', vroegen Sem en de meiden, maar gelukkig kenden die hoofdrolspelers Vajèn en Jim dan weer wel, dus dat werd vast een leuke afsluiting van de herfstvakantie. 'We moeten iets leuks aan', zei Bas. Mooi, dat scheelt een hoop gedoe. 'Oh, nee', zei hij een dag later, 'het is toch in gala'... Alsof het overmorgen Sinterklaas is en je hebt nog niks geregeld. Zo voelde ik me ongeveer. Maar goed, daar ging ik.

Full speed ahead

Fien had op haar verjaardag een witte feestjurk van haar nichtje gekregen. Die kon aan. Maar dat ding had spaghettibandjes, best koud in oktober, dus daar moest wel een vestje of een (nep)bontje bij. En witte schoentjes. Naar de stad dus. Catoo kon de witte kerstjurk van Fien wel aan, maar daar moesten dan ook nog wel schoentjes en een vestje bij. Mee de stad in.

Leentje had niks meer dat geschikt was. En Leentje zat bij opa en oma in Zwolle. Dan maar online zoeken, maar dan wel goed opletten bij de leveringsdatum, want dat ding moest wel op tijd binnen zijn. En bezorgd worden in Zwolle, zodat ze hem daar meteen kon passen. En daar moesten dan ook nog schoentjes bij. Die je, het ik uit ervaring geleerd, weer beter niet online kunt bestellen, want dat is een ramp met al die maten. Dus dat moest oma dan maar regelen in Zwolle.

Premiere stress Tooske Ragas

En dan Sem nog. Voor hem moest er een pak komen, want die heeft met zijn bijna 16 jaar alleen maar spijkerbroeken en hoodies in de kast. En dat pak moest wel vermaakt, want anders was het 't net niet, en dan kun je net zo goed in je Defqon outfit komen... Op zoek dus naar een kleermaker die dat binnen een dag kon fixen. En dan met Sem daarheen, en dan de volgende dag terug om de boel weer op te halen.

Gelukkig had Bas zijn smoking wel 'gewoon' in de kast hangen

Leentje kwam die dag weer thuis met een jurk die prachtig zat en een bontje voor om haar schouders. Maar zonder schoentjes, want die konden ze in Zwolle niet vinden in haar maat. Nog een keer de stad in dus. Gelukkig had Bas zijn smoking wel 'gewoon' in de kast hangen, maar die kwam tot overmaat van ramp er een uur voor vertrek achter dat wel een jasje op de hanger hing, maar geen broek. Ondertussen was ik het haar van mijn meisjes aan het föhnen, want dat moest natuurlijk ook netter dan anders. Amper 'af' moest en zou Catoo in haar witte jurk een radslag aan haar zus laten zien waardoor haar witte maillot binnen vijf minuten alweer groen was. Leen moest een pleister omdat ze een blaar had van haar nieuwe ballerina's. Fien d'r lange haar zat vast in de rits van haar jurk, Bas liep tierend in zijn boxershort door het huis op zoek naar zijn broek (waarvan ik zou moeten weten waar die was), Sem wilde weten hoe je een das strikt en ik… ik moest nog douchen.

We made it!

Yes. We made it to de rode loper. De voorstelling ging over Gloria. Dat het leven soms best moeilijk en zwaar kan zijn, maar dat je heel wat kunt bereiken als je maar doorzet. Ik weet precies hoe dat voelt...

Tooske