Luiers om in te kakken Column Tooske Ragas

Over luiers om tijdens het fietsen in te kakken

Column Tooske Ragas, juli 2017

Over luiers om tijdens het fietsen in te kakken

Wanneer gaan die sportcommentatoren ooit eens hardop zeggen dat ze zelf ook wel weten dat dat waar ze uren, dagen, weken over doorlullen misschien wel heel entertaining, maar natuurlijk nergens zo bloedserieus is als zij het nemen? Zo'n hele zomer geouwehoer over een paar kerels op een fiets, alsof de impeachment van Trump ervan afhangt, dat is toch eng? Dat sommige types zich uit de naad willen trappen voor een geel of gestippeld T-shirt zal mij een worst wezen. Moeten ze lekker doen. Ieder z'n hobby.

Met je kruis in een zemen lapje op een iets te smal zadeltje

Urenlang met je kruis in een zemen lapje op een iets te smal zadeltje rondjes draaien met je benen kan je ding, of zelfs, je baan zijn. Schrik ik niet van, ik zie wel vreemdere voorkeuren op het net. En dat dat dan georganiseerd wordt vind ik ook geen slecht idee. Heel goed trouwens dat ze dat dan helemaal in Frankrijk doen. Hoe verder weg, hoe beter. Bij mij in de buurt zijn ook nogal wat liefhebbers van deze activiteit, en die rijden ons medeweggebruikers regelmatig van de sokken omdat ze denken dat de verkeersregels niet voor hen gelden. Kennelijk zitten die racepakjes zo strak dat er niet genoeg bloed meer naar de hersenen van die trappende amateurs kan voor een beetje normaal verkeersinzicht. Nee, dan liever een afgebakend evenement waarin ze all out mogen gaan, en dan of elkaar in puin rijden, of bij de finish dolgelukkig twee kussen van de winnares van de lokale missverkiezing ontvangen. Kunnen ze de volgende dag gewoon weer lekker normaal doen op de openbare weg. Nee hoor, prima, zo'n georganiseerd fietsfestijn in een ander land.

Wat ik pas angstaanjagend vind zijn die volwassen mannen die wekenlang bloedserieus doorbomen over dat malle gefiets. De Mart Smeetsen van deze wereld, ik geloof echt dat die echt denken dat het allemaal echt heel belangrijk is. Maar echt. Die hebben het dus werkelijk over het belang van luiers tijdens het fietsen, en over hoe zielig het is dat de gele trui drager na een rit nog zoveel interviews moet doen dat 'ie daardoor pas als laatste in het hotel aankomt om uit te rusten. Mag hoor, maar alsjeblieft, neem jezelf niet zo verdraaide serieus. Je hebt het over luiers voor iemand die niet van z'n fiets af wil stappen om te kakken...

Dus, beste Mart, of Wilfred, of Dione, doe mij een lol, geef de komende tijd een keer een teken van inzicht. Barst in schaterlachen uit, vraag je hardop af waar jullie het in vredesnaam al zo lang over hebben, drink een paar glazen geweldige Franse wijn en probeer dat hele gefiets, maar vooral ook je eigen rol daarin, enigszins te relativeren. Meer hoeft niet. Alleen maar 1 keer hardop zeggen dat je heus wel weet dat het eigenlijk nergens over gaat. Kunnen die gasten verder  rustig door blijven trappen. En jullie daarvan genieten. Regelen wij ondertussen die impeachment wel (als de Trumpjes dat zelf niet doen).

Tooske